Лідія Білас Лидия Билас Лідія Білас

Профільна освіта: як не втратити покоління?

Сейчас читают: 466
womo.ua

Знову про реформу. З появою нового міністра освіти в Україні вкотре розгорілася дискусія про долю старшої профільної школи. На щастя, уже ніхто не ставить під сумнів потребу 12-річного навчання для школярів, однак, на жаль, конкретного бачення того, як навчатимуться старшокласники в 10 — 12-их класах нової української школи, немає.

Відповідно до «дорожньої карти» освітніх реформ НУШ, від 2027 року в Україні мала б запрацювати профільна старша школа. Тобто, в ідеальній картинці, учні, які у 2018 році стали першокласниками НУШ, 1 вересня 2027 року мають обрати для себе або професійний ліцей для здобуття певної спеціальності, або ж академічний ліцей, який спеціалізується на конкретному профілі (математичний, правничий, природничий, гуманітарний тощо), або ж конкретний профіль у рамках багатопрофільного ліцею.

До цього часу в Україні мало б бути створено мережу окремих академічних ліцеїв  —  великих освітніх закладів із 4-ма класами (щонайменше по 25 учнів у класі, разом 100 учнів) на паралелі з доброю матеріально-технічною базою і компетентними вчителями, здатними конкурувати з репетиторами.

Цікавий виклик, згідні? Лідія Білас, засновниця мережі освітніх проєктів MRIYDIY, співзасновниця мережі КМДШ При чому учень, обираючи конкретний профіль, міг би навчатися у традиційному профільному класі або ж, і це питання також розглядалося, у динамічних навчальних групах (наприклад, на математиці — з одними учнями, на англійській — з іншими).

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA