Україна психолог поради Україна

«Мені соромно бути у безпеці»: що таке «провина вцілілого» і що з цим робити

Сейчас читают: 282
womo.ua

«Соромно за те, що я у безпеці», «Вони загинули, а я вижив, хоча були в одному будинку», «Замість моїх дітей мав загинути я», «Може я могла б щось зробити, аби вплинути на ситуацію», «Замість того, щоб залишитися, я втекла з країни, поки наші люди її захищають та гинуть».

Ці та інші тези — симптоми «провини вцілілого». «Провину вцілілого» визначають як почуття сорому, внутрішнього конфлікту чи ментального безладу після подій, які спричинили смерть чи серйозні травми інших людей.

Цей патологічний стан виділяли раніше як окремий діагноз. Зараз він класифікується як складова посттравматичного стресового розладу — ПТСР.

Проте не всі, хто відчув провину за свій порятунок мають ПТСР, і не всі с ПТСР відчувають провину. «Провину вцілілого» можуть відчувати ті, хто вижили, випадково не потрапили в місце подій або ж переїхали до більш безпечних місць.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA