поради КМДА

Що робити у разі радіоактивного зараження: поради

Сейчас читают: 646
womo.ua

У ніч на 4 березня російські військові захопили Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі, яка є найбільшою в усій Європі.

Унаслідок обстрілів на АЕС сталася пожежа, яку вдалося локалізувати, і зараз радіаційний фон у нормі. Проте у КМДА розповіли, що робити в разі загрози високого рівня радіації.

Поради опублікували на сайті відомства. Що робити у випадку загрози радіаційної небезпеки не панікуйте, слухайте повідомлення органів влади з питань надзвичайних ситуацій; попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку; дізнайтеся про час та місце збору мешканців для евакуації; зменшіть проникнення радіації в квартиру чи будинок: щільно закрийте вікна та двері, щілини заклейте; підготуйтеся до можливої евакуації: упакуйте у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 доби, питну воду; перед виходом з приміщення від’єднайте всі електроприлади від електромережі, вимкніть газ та воду.

Що робити у випадку раптового виникнення радіаційної небезпеки негайно укрийтеся в будинку. Стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання в 2 рази, цегляного – у 10 разів; заглиблені укриття (підвали): з покриттям із дерева у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону – у 40-100 разів; не панікуйте, слухайте повідомлення органів влади з питань надзвичайних ситуацій; зменшіть можливість проникнення радіації в приміщення – закрийте всі вікна та двері; проведіть йодну профілактику.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA