Портрет нації: українське народне вбрання в живописі

Сейчас читают: 638
vogue.ua

«… Обухів. Носили очіпки чорні, золоті й жовті. Намітки чорні жовті, зав’язували під бороду. У намітці ходили до церкви й на смерть одягали молодиці» – Іван Гончар, польові записи «Народне мистецтво Київщини».

Скульптор, етнограф та колекціонер Іван Гончар фактично присвятив все життя вивченню української народної культури. Особливої уваги він надавав локальній історії – проявам української народної культури в конкретному місці й часі.

Про це свідчать його спогади «Як це почалося», які він уклав наприкінці 1980-х. Окремі розділи спогадів так і називаються: «На Полтавщині», «На Поділлі», «На Черкащині», «На землях Київщини», розповідає Лідія Дубиківська-Кальненко, завідувачка відділу архівів Музею Івана Гончара.

Свої враження від подорожей він фіксував у польових замітках, що дають нам сучасні унікальні знання про українське народне мистецтво, зокрема, розповідають про вишиття, ткацтво, одяг, прикраси та головні убори українців.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA