друзья дружба Нео

Ми з України: 12 штрихів до портрету Майка Йогансена

Сейчас читают: 802
vogue.ua

28 жовтня 1896 року народився письменник-авангардист, досконалий лінгвіст і король більярду. Розповідаємо докладніше. – Прізвище Йогансена — не псевдонім: його батько Гервасій Генріхович походив з остзейських німців, був вчителем німецької. «Перші вірші свої я, Майк Йогансен, вирізав на дверях льоху німецькою мовою… Мавши вже 9 літ з дня народження, дуже розумно філософствував там про старість і смерть.

Року 1918-го спробував писати вірші українською мовою і знайшов, що вони виходять природніше» — згадував письменник в «Автобіографії», 1929. – Йогансен отримав класичну гімназійну й університетську освіту — встиг якраз до 1917 року: володів давньогрецькою й латиною, вільно говорив німецькою і польською, знав англійську.

Перекладав Шіллера, Шекспіра, По. А на анкетне запитання «Чому ви пишете українською мовою?» якось відповів: «Бо я не живу в Ірляндії, не живу в Тамбові». – Дебютні вірші українською збіглися в часі з мороком першого голодомору 1918-1922 років.

Саджав тоді з родиною лушпиння картоплі («Сій же. Пазурями землю копай, Лушпайа Сій бараболі – Ще карам не край, Ще боротись довго за волю», 1921), але врятувати рідню не вдалося: брат, сестра і батько не пережили лихоліття. – Майк Йогансен був одним зі співтворців Спілки пролетарських письменників «Гарт» (1923), співзасновником ВАПЛІТЕ (Вільної академії пролетарської літератури, 1926), працював редактором ВУФКУ (Всеукраїнського фотокіноуправління) — писав титри для німих фільмів. – Талановитий, товариський, богемний, любитель жартів і розіграшів, він мав незаперечний талант гуртувати.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA