Україна виховання війна в Україні новини засуха Україна

Температура повітря в Україні зростає вдвічі швидше за середньоєвропейську: як попередити посухи

Сейчас читают: 409
womo.ua

WWF-Україна підкреслює актуальність розробки заходів з пом’якшення впливу посухи для річкових екосистем України. Що підтверджується дослідженнями зміни клімату.

Згідно з даними щорічного моніторингу посух та маловоддя в суббасейні річки Тиса, а також річок Прут та Сірет, період з 2000 по 2023 рік можна охарактеризувати, як період значного підвищення температур та посилення засушливих і маловодних явищ. Україна відчуває на собі наслідки глобальних кліматичних змін. Дані Українського Гідрометцентру свідчать про те, що за останні тридцять років середня температура в нашій країні зросла на 1,2°C.

Швидкість зростання температури повітря в окремих регіонах України сягає 0,82°C за останні 10 років, тоді як у сусідніх країнах – 0,47-0,59°С/10 р., а в північній півкулі та Європі – 0,34 і 0,47°С/10 р.

відповідно. Ці дані свідчать про те, що швидкість підвищення температури повітря в Україні є значно вищою за глобальні та європейські темпи.  Зокрема, басейн річки Дунай зазнає все більшої загрози через посухи, які стають все частішими та інтенсивнішими.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA