РЕЙТИНГ українська мова опитування дослідження

Скільки українців розмовляють вдома лише українською мовою — опитування

Сейчас читают: 770
womo.ua

Українці спілкуються вдома переважно українською мовою та вважають це ознакою патріотизму. Про це свідчать результати соціологічного дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 16–20 серпня серед 6050 респондентів, серед яких 700 осіб — внутрішньо переміщені особи (ВПО), які перебувають на території України, та 750 громадян — біженці, які виїхали за кордон.

За даними дослідників, починаючи з березня 2022 року в побуті українців помітно зменшується використання російської мови. Нині нею спілкуються вдома лише 9% респондентів.

Більшість українців (59%) спілкуються вдома українською мовою, ще 31% — як українською, так і російською. Читайте також: Скільки коштів українці витрачають на книжки, – результати дослідження Водночас рідною для 82% опитаних є українська мова, російська — для 16%. Читайте також: Скільки українців спілкуються українською мовою в побуті — дослідження Біженці за кордоном та ВПО частіше використовують обидві мови для спілкування (40% та 46% відповідно), аніж ті, хто не виїжджали з України або повернулися з-за кордону (27%).

Водночас частка тих, хто спілкується вдома українською, серед біженців та ВПО значно менше (43% та 42% відповідно), ніж серед тих, хто не виїжджав або вже повернувся (63%).

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA