люди жертва характер

Почуття провини перед батьками

Сейчас читают: 433
psy-practice.com

Почуваєтеся винними перед батьками?За те що рідко звоните чи приїзжаєте, за те, що досі не народили їм внуків, за те, що не можете вилікувати їх від тяжкої хвороби або врятувати від алкоголю, за те що маєте кращі умови життя?Або так і не наважилися обрати професію, яка вам до душі, або одружилися, щоб не засмучувати батьків, а не тому що ви так хотіли - і все через потенційне почуття провини перед ними?Провина перед батьками – це ірраціональне почуття, коли ви "винні без вини".

Воно може бути доволі токсичним та здатне зіпсувати життя.Провина характерно для співзалежних стосунків, коли ви і досі намагаєтеся відповідати очікуванням батьків.

А коли не відповідаєте, то відчуваєте провину - за свої бажання, вчинки, за те, яким ви є.Провина перед батьками - це негативні емоції, які формуються у дітей під впливом особливого характеру взаємовідносин з батьками.Батьки, які у вихованні дітей притримуються маніпулятивно-каральної позиції, використовують провину як спосіб управління дитиною.

Такі батьки розглядають дитину як невід’ємну частину себе. Вони вибудовують відносини з допомогою маніпуляційних моделей, які змушують дитину підкорятися їх волі через почуття провини.У такій системі внутрішньосімейних стосунків дитина робить висновки «Мене люблять тільки тоді, якщо я слухняний, або добре вчуся, або не засмучую маму» і т.п.Звичайно, дитина, яка відчуває почуття провини, є досить зручною.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA