Чсср місто Київ Нео Чсср місто Київ

Ми з України: 21 липня – день народження Олени Теліги та Олега Ольжича

Сейчас читают: 236
vogue.ua

У поетів Празької школи Ольжича та Теліги спільна не тільки дата народження, але й доля. Українці за походженням та самоусвідомленням, своє становлення вони пройшли в еміграції.

Обидва надзвичайно обдаровані вони плекали українську культуру, а за бажання наблизити нашу незалежність заплатили власним життям і залишились в пам’яті навічно молодими.

Сьогодні минає 115 та 116 років від дня народження Олега Ольжича та Олени Теліги. «Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив, та там, де треба –я тверда й сувора» Українською Олена Теліга, представниця «Празької школи» поетів, заговорила в еміграції в один день – через образу росіянина, який принизив її мову.

Теліга народилася у Росії в українській сім’ї, згодом з батьками переїхала до Києва, а звідти у 1922 році ­– у Чехословаччину, країну, яка в ті непрості часи прихистила українців, їхні університети та сприяла розвитку української культури.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA