Україна люди Нео Україна

Писанки різних регіонів Украіни: унікальна колекція музею Гончара

Сейчас читают: 662
vogue.ua

«35 років подорожей по Україні, а їздив я частіше навесні і старався попасти на Великдень до церкви з тим, щоб побачити це багатство писанок по регіонах нашої України.

Я завжди відвідував посвяту писанок і крашанок з тим, щоб узнати в кого можна придбати найкращу писанку…». З листа художника Івана ГончараТрадиції писанкарства в Україні сягають давнини. «Найстарішій писанці, знайденій в Україні, 500 років», – розповідає Ярослава Музиченко, старша наукова співробітниця Музею Івана Гончара. – « Її знайшли у Львові в старовинному водозбірнику на глибині 5,5 метрів, який датують XV–XVI століттям.

Писана вона, ймовірно, на гусячому яйці, орнаментом «безкінечник». Тобто, писанкарству на теренах України не менше півтисячоліття.

Хоча воно, звісно, почалося тут набагато раніше». У вісімдесятих роках XIX століття, при розкопах Кривушанської могили археолог Уваров знайшов глиняні яйця.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA