люди Нео

Де реве Ревучий: 12 цікавих фактів про острів Хортиця

Сейчас читают: 156
vogue.ua

У квітні й травні російські окупанти двічі обстріляли заповідну Хортицю. Ми зібрали 12 фактів про це сакральне місце, які переконують: острів — 3D-втілення української історії в мініатюрі. – Назва Хортиці походить, за однією версією, від імені слов’янського бога сонця Хорса, за іншою — від тюрксько-половецького «орт» — «середній» (лежить серед Дніпра). – З півдня на північ острова представлені різні ландшафти України: різнотравний степ, луки, ліси.

Тут росте кількадесят дубів віком 100–300 років. У балках і на узбережжі збереглася ковила. Разом на Хортиці налічують 165 видів тварин і 960 видів рослин. – Острів населений з давніх часів, тут жили скіфи, хозари, печеніги, давні слов’яни.

Найдавнішим сакральним об’єктам Хортиці — близько 5 тис. років. – У VIII–XIII ст. повз острів пролягав шлях «із варягів у греки», і після проходження порогів мореплавці приносили офіру на Хортиці за вдалий спуск.

Зараз біля острова — єдина збережена ділянка з фрагментами порогів. – За легендою, у 972 році на Хортиці загинув князь Святослав — вважають, що виловлений у 2011 році біля острова рідкісний меч ІХ–ХІ ст.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA