Нео Ми з України

5 фактів про легендарний український театр «Березіль»

Сейчас читают: 647
vogue.ua

Сто років тому — 31 березня 1922 року — у Києві режисер і драматург Лесь Курбас створив студію-театр «Березіль» і розпочав одну з найславетніших сторінок в історії української культури. «Березіль» став флагманом незалежності, новаторства та модернізму в українському театральному мистецтві та епіцентром сміливого й експериментального творчого процесу.

1. «Березіль» виник як мистецьке об’єднання (МОБ) акторів «Молодого театру». Чотири роки «Березіль» працював у Києві, здобув статус найкращого театру УРСР, й у 1926 році переїхав до Харкова — тодішньої столиці України.

2. Заведено вважати, що назва театру походить від назви першого весняного місяця — березня. Однак, існують й інші припущення щодо виникнення назви.

З точки зору етимології, «березіль» — сполука слів «березова зола» (в давнину в перший місяць весни палили березову кору), або ж від словосполучення «злий до беріз», бо в березні точили сік із цих дерев.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA