Україна львів мистецтво натхнення дозвілля вибір редакції Україна

Виставка «Пам’яті тої, що пам’ятає» відкривається у Jam Factory Art Center у Львові

Сейчас читают: 302
womo.ua

Jam Factory Art Center спільно з кураторками Лізаветою Герман та Марією Ланько анонсують нову виставку «Пам’яті тої, що пам’ятає».

Вона триватиме з 11 травня до 8 вересня та обʼєднає роботи художниць та художників з України, країн Східної Європи та Центральної Азії, створені у проміжку між 1950-ми та 2024 роком.

Ключові теми, які розгортаються у спроєктованому Ксенією Білик експозиційному просторі:  збереження та відтворення пам’яті (в тому числі, пам’яті про мистецтво минулого) як художній метод;  критичний погляд на ієрархізацію та політичне конструювання гендерної, національної та жанрової приналежності в репресивних системах мистецтва минулого (радянської, зокрема);  роздуми про витіснені ідентичності, приховані життя та (художні) засоби їхнього повернення до суспільного надбання.

Прологом дослідження та осердям експозиційної оповіді стала історія життя і творчої практики української художниці Аліни Ламах (1925–2020), яку знають насамперед як дружину художника Валерія Ламаха, відомого монументаліста, ключової постаті покоління шістдесятників. (Не)розказана історія Аліни Ламах дала імпульс до роздумів над ключовими для майбутньої виставки питаннями: чи можна говорити про практику збереження пам’яті про не-своє мистецтво як про самостійний художній проєкт?

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA