Тимчасовий захист для громадян України у країнах ЄС: що це і як працює

Сейчас читают: 105
cosmo.com.ua

4 березня почала діяти Директива тимчасового захисту Європейського Союзу, яка гарантує негайний захист особам, які тікають від війни в Україні.

Центр протидії дезінформації при РНБО України розповідає про те, що таке статус «Тимчасовий захист» та що він передбачає.  Отримати тимчасовий захист можуть: громадяни України, які проживали в країні, включно до 24 лютого, і були вимушені її залишити через війну; особи, які отримали політичний притулок в Україні; громадяни інших країн, які легально перебували на території України; особи без громадянства. Цей статус надає право: на освіту; медичне страхування та обслуговування; постійне проживання терміном 1 рік з можливим продовженням до 3 років; доступ до ринку праці; соціальну допомогу; забезпечення житлом.

Окрім цього, цей статус надає можливість повернутися до країни громадянства в будь-який момент або отримати статус біженця у майбутньому. Як можна отримати тимчасовий захист? Як раніше повідомили в МЗС, конкретні права особи, яка звернулась по надання тимчасового захисту, визначаються внутрішнім законодавством конкретної країни ЄС.

Для того, щоб ними скористатися, потрібно звернутися по дозвіл на проживання до органів влади відповідної країни, які займаються питаннями тимчасового захисту.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA