люди фразы Нео

Говорити як гуцул: декілька слів та зворотів, які збагатять вашу українську

Сейчас читают: 194
vogue.ua

Прикарпаття має свій діалект, в який можна закохатися. Тут є власні слова, звороти та навіть наголоси. Про свій досвід опанування мови в Івано-Франківській області розповідає Альона Пономаренко. "Може, відварити дитині Яєчко?" – з наголосом на перший склад каже Іра, газда в домі, що нас прихистив у війну.

Вона хоче якнайкраще нагодувати мого сина. Мене зворушують одночасно турбота – і незвичний наголос. Це потім я дізнаюся, що переміщувати наголос в деяких словах – це дуже характерний лінгвістичний прийом Прикарпаття. "Ягнята сушать овець, – розповідає власниця прикарпатської овечої ферми на ярмарку біля Ратуші, – тому ані бриндзи, ані будза немає".

У слові "ягнята" вона ставить наголос на першу "я" – і це додає мові якоїсь особливої ніжності. "Сушать" – означає випивають все молоко.

А "будз" – це свіжий сичужний сир, який виготовляють на полонинах. Будз засолюють, витримують – і виходить бринза. На Прикарпатті дуже вражають люди: "Шовкові", – каже про них моя подруга Валя Клименко.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA