культура українська мода українська культура

Ґердани Прикарпаття внесли до нематеріальної культурної спадщини України: деталі

Сейчас читают: 204
womo.ua

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України традиційну жіночу прикрасу з бісеру на Прикарпатті — ґердан.

Про це йдеться на офіційному сайті відомства. Зазначається, що окрім цього, до переліку нематеріальної культурної спадщини України внесли традицію й технологію вишивки жіночої сорочки на Гадяччині (Полтавська область). Читайте також: Тренд Лесі Українки: український бренд випустив благодійні ґердани Населення Прикарпаття виготовляло ґердани впродовж багатьох століть, про що свідчить автентика прикрас. Читайте також: Український бренд «Ґроно» презентував колекцію декору за мотивами розписів Поліни Райко: фото Орнаментика ґерданів символізує незнищенну пам’ять роду, безперервний рух із вічним оновленням, сонячну енергію розвитку, несе гармонію, добро і захист. Читайте також: Польський бренд створив літню колекцію одягу за мотивами картин української художниці: фото Кожне село Гуцульщини має давні традиції виготовлення ґерданів, локальні художньо-стильові особливості, кольорову гаму, різні варіанти поділу на орнаментальні площини.

Виготовлення ґерданів не потребує особливих пристроїв, але передбачає точний рахунок пацьорок та переплетінь ниток. The post Ґердани Прикарпаття внесли до нематеріальної культурної спадщини України: деталі appeared first on WoMo.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA