люди Пасха Нео

Що таке писанка та з чим її їдять: розповідає видатна майстриня

Сейчас читают: 749
vogue.ua

Як і коли виникла традиція розписувати яйця на Великдень, чи можна їсти розписані яйця, що означають символи на писанках, розповідає видатна писанкарка з Коломиї Світлана Стадник, заслужена майстриня народної творчості України, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, кандидатка педагогічних наук, авторка майже 20 наукових робіт.

Українські писанки – шедеври мініатюрного живопису. "У писанкарстві найширше серед усіх видів декоративно-ужиткового мистецтва представлені домінантні мотиви українського орнаменту, – каже Світлана Стадник, – тобто ті, що поширені на всій території в схожих зображеннях та під однаковими назвами".

Орнаменти з писанок надихали майстрів стінопису і мальованої кераміки, а решта народного мистецства відображувалась і в писанках.

Про це свідчать назви візерунків писанок: „вишиванка”, „зоря з ляхівкою”, „мережанка”, „плахтова”, „рушничок”, „ситцева”, „шиті рукави” тощо. "У кожному регіоні пропорційний лад і колорит писанок утворює стилістичний ансамбль з рештою видів народного декоративно-ужиткового мистецтва", – каже Світлана.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA