місто Санкт-Петербург люди характер Нео місто Санкт-Петербург

"Ми з України": 10 яскравих цитат із творів Миколи Гоголя

Сейчас читают: 625
vogue.ua

1 квітня 1809 року в селі Сорочинці на Полтавщині народився Микола Гоголь – один з найвидатніших українців у світі. Гоголь писав російською мовою, але походив з відомого українського козацького роду Гоголів-Яновських, серед яких був і Остап Гоголь, гетьман Правобережної України в ХVII сторіччі. «3 Україною Гоголь пов’язаний не тільки серцем, його синівською любов’ю і бажанням добра, а й усією творчістю, більшою часткою безпосередньо, меншою — опосередковано», – пише у своєму дослідженні відомий український літературознавець, професор Василь Яременко. – «Шевченко, Куліш, а пізніше й Драгоманов, послідовно вважали його українським письменником, що писав російською мовою.

Всупереч офіційним ідеологам Росії Гоголь каже про українців і росіян як про два різні народи, зі своїм побутом, своєю історією, окремими характерами й психологією, і веде мову про них, як про рівних».

Микола Гоголь виріс на Полтавщині. У Ніжині закінчив гімназію, де грав на сцені гімназійського театру; там же написав свої перші літературні твори.

У 20 років поїхав до Санкт-Петербурга, бо мріяв публікуватися в журналах. В 1840-і роки Гоголь багато подорожував – відвідав Францію, Швейцарію, Італію.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA