Нео Ми з України

Ми з України: історія створення державного гімну України

Сейчас читают: 135
vogue.ua

28 березня на сайті Верховної Ради з’явився проєкт про внесення змін до Закону України "Про Державний Гімн України". Цей державний символ отримав свої слова у 1862 році, а музику - у 1863-му.

Vogue. ua розповідає особливу історію створення державного гімну України. На початку 1860-х років усупереч антиукраїнській політиці у Наддніпрянській Україні виникли громади — напівлегальні організації, метою яких було заснування шкіл з українською мовою навчання, складання словників і видання літератури.

Одним з членів київської громади був фольклорист, етнограф, поет і просвітницький діяч Павло Чубинський. Тогочасна патріотична атмосфера та пісні польських і сербських борців за визволення надихнули Чубинського на створення українського вірша.

У вересні 1862 року Павло, знаходячись під впливом від виконання сербської пісні з приспівом "Серце біє і крев ліє за свою свободу", експромтом написав "Ще не вмерла України і слава, і воля. . . ".

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA