книги Нео

Олесь Гончар – про тоталітаризм, історію та Україну

Сейчас читают: 791
vogue.ua

3 квітня — 104-та річниця з дня народження Олеся Гончара, видатного українського письменника і громадського діяча. Олесь Гончар прожив багате на події і творчі злети життя, у найнесприятливіших обставинах обстоюючи гуманізм і українську ідентичність.

Пройшов Другу світову війну, ще до свого 30-річчя написав радянсько-патріотичну трилогію «Прапороносці» — і разом з тим за новелу «Модри Камень» був затаврований як «буржуазний націоналіст».

12 років очолював Спілку письменників України — і на високій посаді не мирився зі владою, вказуючи на придушення державотворення та ігнорування проблем пересічних українців.

У 1960-х отримав Ленінську премію за роман «Тронка» — і тоді ж інший його геніальний роман-застереження «Собор» збурив величезну звинувачувальну кампанію: книгу замовчували упродовж довгих 20 років, а сам письменник лише завдяки підтримці суспільства уникнув ув’язнення.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA