уроки Нео

Ми з України: історія Інституту шляхетних панянок у Києві

Сейчас читают: 495
vogue.ua

Майже 200 років тому у Києві відкрився Інститут шляхетних панянок. Розказуємо, що вимагалося від майбутніх учениць і чого навчали юних панн півтора століття тому?Інститут відкрився на Липках, а вже за рік на тій самій вулиці Інститутській, але ближче до Хрещатика заклали новий корпус за проєктом Вікентія Беретті — куди вихованки і переїхали у 1843 році.

Метою створення інституту було «надати безгрошове виховання дітей дворян бідного стану губерній Київської, Волинської і Подільської і дати можливість за помірну плату отримати таку ж освіту дочкам достатніх батьків цих же губерній».

Отже, дітей з небагатих родин утримували державним коштом, решта ж сплачували 800-1000 рублів за рік, згодом ціна знизилася до 350.

На річний підготовчий курс могли вступати 8-річні дівчата, а загалом право вступу до закладу мали дівчата з 9 до 14 років. Пакет документів абітурієнтки складався з довідки про хрещення, довідок про стан здоров’я і наявність щеплення від віспи, свідоцтв про початкову освіту і дворянське походження (за наявності), а також письмової гарантії оплати.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA