місто Берлін місто Берлін

Експонат на реконструкції: книга «Музей безумовної капітуляції» Дубравки Уґрешич

Сейчас читают: 686
womo.ua

Ганна Улюра, український літературознавець, кандидат філологічних наук, літературний критик Один із найвпливовіших романів 90-х «Музей безумовної капітуляції» Дубравки Уґрешич нарешті є українською.

Розумний і вразливий цей твір писався не в самі прості для авторки часи: 1994 рік вона провела в Берліні на письменницькій стипендії, яка по суті її врятувала, бо в Хорватії від початку війни Уґрешич системно цькували, вона належала (і належить) до неугодних інтелектуалів.

Той Берлін 1994-го – сам від свого об’єднання відкритий чотирьом вітрам, але береться правити за притулок, він став головним героєм «Музею безумовної капітуляції».

Назва роману здається яловим поетизмом, але такий музей дійсно існував у Берліні і був власністю Радянського Союзу. Музей оточений багатоповерхівками, де жили радянські військові, зараз вони порожні і туди заселяються біженці з Балкан.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA