Срср українська культура освіта Срср

Топ-5 найактуальніших інтерв’ю про українську культуру

Сейчас читают: 317
womo.ua

Нещодавно в Україні запрацював освітній портал «УКультура», що має на меті поширення знань про українську культуру від професійних дослідників та дослідниць.

Гасло проєкту – «з любов’ю, без шароварщини та кліше». Лариса Довга, керівник проєкту УКУЛЬТУРА, доктор філософських наук, професор кафедри культурології НАуКМА Історія постання такого явища, яке нині називають шароварщиною, доволі давня і повʼязана з концепцією доби Просвітництва про поділ культури на так звану «високу» (професійну, освічену, модерну, елітарну) та «низову» (аматорську, притаманну простолюду, травестійну, сміхову, відсталу).

Починаючи з доби романтизму цілі національні культури почали маркувати як «високі» та «низькі» (воно ж «прогресивні» та «відсталі»).

Ця концепція була підхоплена радянською ідеологією, відповідно до якої єдиною «високою», «прогресивною» культурою на теренах СРСР була російська, натомість культурам інших народів/республік відводилася роль вторинних, тих, що існують виключно на рівні низинному, фольклорному, сільському, відсталому.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA