Ми з України

Ми з України: 7 цитат з творів і листів Василя Стефаника, що надихають

Сейчас читают: 211
vogue.ua

14 травня 1871 року в селі Русів на Івано-Франківщині в сім'ї заможного селянина народився один із найяскравіших українських письменників, громадський діяч і просвітитель Василь Семенович Стефаник.

У його творчому доробку – 5 збірок, десятки новел і сотні висловів, гострих та влучних. Під час навчання в польській гімназії у Коломиї Василь Стефаник почав свій письменницький шлях, а також займався активною громадською діяльністю та організовував читальні для селян.

Разом із Марком Черемшиною і Лесем Мартовичем заснував таємний гурток "Покутська трійця", через що у 1890 році був виключений з навчального закладу.

Здобувати освіту Стефаник продовжив у Дрогобичі, де познайомився з Іваном Франком. Усе життя Василь Стефаник відчував кровну спорідненість з усім українським народом, покладав великі сподівання на розбудову української державності, а вся його громадсько-культурна діяльність була спрямована на піднесення самосвідомості народу українських земель.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA