Україна Срср Нео Україна Срср

День, коли ми обрали волю: Україна святкує День Незалежності

Сейчас читают: 531
vogue.ua

24 серпня 1991 року було проголошено незалежність України. Автором ухваленого документа став дипломат і дисидент Левко Лук’яненко, який народився також 24 серпня.

Визначальний для українського майбутнього текст складався з 20 лаконічних рядків. Згадуємо їх. Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, — продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, — виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, — здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто П Р О Г О Л О Ш У Є Н Е З А Л Е Ж Н І С Т Ь  У К Р А Ї Н И  та створення самостійної української держави — У К Р А Ї Н И.

Територія України є неподільною і недоторканною. Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення. 24 серпня 1991 року Про той вирішальний серпневий день письменник і депутат Володимир Яворівський згадував так: «кожен з нас десь на коліні писав свій Акт про незалежність.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA