Канада Німеччина люди Нео StandWithUkraine Канада Німеччина

Злочин злочинів: що таке геноцид та як він карається

Сейчас читают: 380
vogue.ua

Що таке геноцид, чим він відрізняється від інших злочинів, в чому полягає його особлива небезпека, як в ньому звинувачують, як доводять вину, та яке покарання за геноцид встановлено міжнародним правом, розповідає Мирослава Антонович, магістр права (МакГілл, Канада), д-р права, д-р габ. (УВУ, Німеччина), керівниця Центру дослідження геноциду та прав людини, доцентка кафедри міжнародного та європейського права факультету правничих наук Національного університету "Києво-Могилянська академія""Вже скоро 25 років, як займаюсь геноцидами, – каже Мирослава Антонович, авторка численних наукових робіт з теми геноциду. – Вже й сліз фактично нема; колись плакала, коли про це говорила".

Під час інтерв'ю дійсно важко стримати сльози. Розповідаємо, що треба знати про геноцид. Геноцид – це злочин злочинів, особлива тяжкість якого полягає в тому, що він чиниться з наміром знищити не конкретну людину, а цілу групу як таку:Саме в цьому -- його намір (dolus specialis) і особлива суспільна небезпечність.

Він існував впродовж століть. Його називали по-різному: варварство, масові знищення народів тощо. Проте як термін слово «геноцид» сформулював та вжив в своїй книзі «Axis Rule in Occupied Europe» Рафаель Лемкін.

До речі, на початку 1920-х років Лемкін навчався на юридичному факультеті у львівському університеті Яна Казимира. Коли він слухав лекції з кримінального права про, зокрема, вірменський геноцид, про знищення вірменів в Османській імперії, він задумався: чому, коли убивають окрему людину, – це злочин?

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA