люди ласки Нео

Що таке Зелені свята і які обряди пов’язані з ними в українській культурі

Сейчас читают: 641
vogue.ua

Свята на межі весни і літа, покликані вшанувати, з одного боку, померлих родичів, а з іншого — духів природи, були відомі ще прадавнім слов’янам.

І, як і більшість язичницьких свят, з прийняттям християнства Зелені свята злилися в часі із християнським святом Зіслання Святого Духа, або Трійцею, яку відзначають на 50-й день після Великодня.

Проте давня обрядовість залишилася. Згідно з віруваннями наших пращурів, у період високого сонця духи природи стають ближчими до людського світу, і Зелені свята — нагода задобрити їх і привернути їхню ласку, щоб виростити й зібрати багатий урожай.

Із Зеленими святами тісно пов’язані легенди про мавок і русалок, українських посестер давньогрецьких німф. Ці легенди, найбільш поширені в Карпатах, на Поділлі, Волині, щедро проросли в українській літературі, від Івана Котляревського й Лесі Українки до сучасних авторів фентезі.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA