Нео

В Україні виходять мемуари художника Ай Вейвея

Сейчас читают: 865
vogue.ua

У видавництві Arthuss виходять мемуари культового художника Ай ВейВея - «1000 років радості й смутку». Це довгоочікувана автобіографія одного з найвпливовіших митців у світі, чиї роботи виставлялися в рамках  Венеційської бієнале, Documenta, бієнале сучасного мистецтва в Сан-Паулу та який все своє життя бореться за соціальні свободи та проти диктаторського режиму рідного Китаю, звідки Ай ВейВей був змушений тікати у 80-ті роки через переслідування владою його родини.

Мемуари художника побачили світ зовсім нещодавно - у кінці 2021 року. У цій книзі Ай Вейвей, що народився в 1957 році у Пекіні, розповідає "столітню епопею Китаю через історію свого незвичайного життя та спадщини свого батька, найвідомішого поета Китая".

З 50-х років його батько знаходився у вигнанні та не публікувався. У «1000 років радості й смутку» Ай говорить про протистояння з державою, що в поєднанні з його протестним мистецтвом, із одного боку, перетворили його на ікону для міжнародної творчої спільноти — а з іншого боку змусили працювати в політичному вигнанні.

Назва книги — це слова з вірша, які його батько, відомий поет Ай Цінь, написав під час відвідування руїн стародавнього міста на Шовковому шляху: «Із тисячі років радощів і смутку / Не лишилося жодного сліду». "Ідея написати цю книжку прийшла до мене 2011 року, коли мене арештувала поліція, - розповідає художник. -  У період вимушеної ізоляції я відчув потребу осмислити свої стосунки з батьком, Ай Ціном.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA