Нео

Що треба знати про Флоренс Найтінгейл – засновницю сестринської справи

Сейчас читают: 973
vogue.ua

12 травня світ відзначає Міжнародний день медсестри — на знак вшанування Флоренс Найтінгейл, засновниці сестринської справи й ініціаторки реформи шпиталів у ХІХ ст.

Найтінгейл народилася 12 травня 1820 року. Попри аристократичне виховання й перспективи респектабельного заміжжя, дівчина весь час розмірковувала над тим, «що не може бути, щоб Бог наділив своє творіння — Жінку — часом, аби витрачати його на всілякі нісенітниці і нескінченне кроплення парфумами».

Й у 24 роки всупереч батьківській волі пішла працювати доглядальницею у лікарню. Заможні британці в ті часи лікувалися вдома, а до лікарень потрапляли злидарі, й про жодні умови для них не йшлося.

Під враженням від побаченого Флоренс почала розробляти методику догляду за хворими. Працювала по монастирях Франції і Німеччини, де на практиці довела, що суворе дотримання гігієнічних норм зменшує смертність мінімум удвічі.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA