Украина місто Харків Росія люди Нео StandWithUkraine Украина місто Харків Росія

Харків, який ми втратили: розповідає дослідниця архітектури

Сейчас читают: 108
vogue.ua

Російські окупанти перетворили центр Харкова на руїни. У місті знищено кожна четверта будівля – це і житлові будинки мирних мешканців, і пам’ятки архітектури.

Про те, чи можна відновити зруйноване в Харкові, та як саме має проходити процес реставрації після нашої перемоги, ми розпитали Євгенію Губкіну, дослідницю архітектури, авторку книги «Soviet Modernism.

Brutalism. Post-modernism. Buildings and Projects in Ukraine 1960–1990». Харків вирізняється своєю модерною архітектурою. Це і міжвоєнний, і післявоєнний модернізм, крім того – якщо ми не говоритимемо тільки про радянську спадщину, хоча це основна тема моїх досліджень, – важливими є і зруйнування інших історичних періодів.

Наприклад, якщо ми подивимося на знищення в Харкові, – це і період бароко, і період неокласицизму початку ХІХ століття і, звісно, історизм та неоготика, неостиль періоду кінця ХІХ століття, навіть ціла мережа обʼєктів академіка архітектури Олексія Бекетова (більшість з них зруйновано або пошкоджено).

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA