княгиня Ольга місто Київ княгиня Ольга місто Київ

Секрет пам’ятника княгині Ользі. У Києві з’явилася 43 скульптурка проєкту «Шукай!»

Сейчас читают: 309
womo.ua

Сьогодні, 23 травня, у Києві відбулося відкриття 43-ї скульптурки авторського проєкту Юлії Бевзенко «Шукай!». Вона присвячена сміливій та відданій княгині Ользі, яка помстилася древлянам за вбивство чоловіка князя Ігоря та спалила їхнє поселення.

Автором бронзової фігури став скульптор Юрій Білявський. У Ольги під плащем меч 1911 року скульптор Іван Кавалерідзе створював на замовлення Київського відділу військово-історичного товариства пам’ятник княгині, що мав стояти на Михайлівській площі Києва.

У першій версії княгиня поставала рішучою правителькою, яка обома руками спиралася на меч. Однак цей образ збентежив митрополита Київського і Галицького Флавіана.

Владика наказав автору прибрати меч і вкласти в руки наперсний хрест. Скульптор так і зробив. Проте він знайшов спосіб приховати меч під плащ, про що свідчить рука Ольги, що міцно його стискає, — на це автор натякав у своїх спогадах.

Сайт skuke.net - агрегатор статей из открытых источников. Источник указан в начале и в конце анонса. Вы можете пожаловаться на статью, если находите её недостоверной.

Ещё по этой же теме

DMCA